Operația de cataractă – de la diagnostic la controlul postoperator

Cataracta este o afectiune oftalmologica, frecventa, ce determina scaderea progresiva a vederii prin pierderea transparentei cristalinului.

Cataracta poate fi congenitala sau dobandita. Studiile arata ca aproximativ 70% dintre persoanele de peste 60 de ani sufera de aceasta afectiune, existand insa cazuri in care aceasta afectiune poate fi intalnita si la persoane mai tinere.

Operatia de cataracta se desfasoara sub anestezie locala, ceea ce inseamna ca pacientul este constient de ceea ce i se intampla, dar nu simte durerea. Anestezia locala se poate efectua in doua moduri: cu injectie sau cu gel. Operatia de cataracta se face la ochi diferiti, in zile diferite.

Operatia se numeste facoemulsificare cu ultrasunete si se desfasoara sub microscop. Incizia se face la marginea corneei, are proprietatea de a se autosigila si are dimensiunea de aproximativ 2mm. Dupa incizie, chirurgul introduce in interiorul ochiului o substanta vascoelastica cu rol de protectie si de a mentine forma anatomica. Cu ajutorul unei pense, chirurgul decupeaza partea anterioara a sacului cristalinian, pentru a avea acces la cristalinul ce trebuie inlocuit. Apoi cu ajutorul unei sonde ce emite ultrasunete, este aspirat cristalinul, lasand intact suportul acestuia, sacul cristalinian, in care va fi introdus cristalinul artificial. Dupa introducerea cristalinului, se spala substanta de protectie si se reface presiunea intraoculara. In cazul utilizarii unui cristalin artificial foldabil, nu este necesara sutura (cusatura – decat in anumite cazuri). Operatia de cataracta dureaza intre 15 si 30 de minute.

Dupa operatie, pacientul trebuie sa stea cu ochiul pansat 24 de ore.
Tehnica chirurgicala

Anestezierea locala, cu sau fara injectie;
Incizia corneana, autosigilanta;
Introducerea substantei vascoelastice;
Capsulorhexis – cu ajutorul unei pense sau a unui ac, se decupeaza partea anterioara a sacului cristalinian;
Faceoemulsificarea – un cateter manual este folosit pentru a distruge si a emuslifica cristalinul cu ajutorul energiei ultrasunetelor. Emulsia rezultata este aspirata;
Irigatie si aspiratie – Cortexul, care este stratul exterior al cristalinului, este si el aspirat. Fluidul inlaturat este in permanenta inlocuit cu o solutie salina, pentru a preveni afectarea formei anatomice a ochiului;
Injectarea cristalinului artificial – Un cristalin artificial este introdus in sacul cristalinian, exact in locul cristalinului natural. Dupa implantare, se spala substanta vascoelastica, se introduce un antibiotic si se reface presiunea intraoculara;
Injectie cu o substanta antiinflamatoare;
Pansament.

Ce presupune operatia de cataracta?

Cel mai important aspect este stabilirea diagnosticului, deci inainte de toate este nevoie de un consult.

Dupa stabilirea diagnosticului, se fac niste investigatii necesare pentru operatie. In functie de caz, alte afectiuni prezente, recomandarea medicului si a tipului de cristalin artificial ales, investigatiile pot cuprinde:

examen de camp vizual;
biometrie ultrasonica;
biometrie in coerenta optica;
ecografie oculara;
topografie corneana;
test Shirmer.

Cum te pregatesti pentru operatie?

Este foarte important sa ii spui medicului daca faci alte tratamente sau ai alte boli!

Inainte de operatie medicul are nevoie de analize de sange, consult cardiologic, EKG si analiza secretiei conjunctivale. La momentul operatiei, analizele nu trebuie sa fie mai vechi de 1 luna. Apasa aici pentru lista de analize necesare.

Medicul oftalmolog va decide daca este nevoie sa fie intrerupt sau modificat tratamentul medicamentos in derulare (pentru alte afectiuni). Exista situatii in care anumite medicamente, pot interfera cu buna desfasurare a operatiei.

Preventia infectiilor – cu doua zile inainte de operatie se va incepe un tratament antibiotic, cu picaturi si pastile.

Dupa operatie, tratamentul cu picaturi antibiotice continua timp de o saptamana, iar cu pastile 5-7 zile de la inceperea tratamentului. Dupa caz, tratamentul poate fi modificat de catre medic!

Alimentatia in dimineata operatiei: in dimineata operatiei se recomanda sa mananci o masa usoara si sa consumi lichide in cantitati normale, dar fara excese. Este important sa nu bei cafea, pentru ca poate influenta negativ efectul anesteziei.

La operatie trebuie sa vii insotit!

Operatia este fara internare, deci dupa operatie pacientul pleaca acasa, dar nu va putea urca la volan. Este recomandat sa fie insotit de o persoana care sa il poata conduce acasa. De asemenea, este nevoie de un ajutor in casa, intrucat activitatile post-operatorii sunt limitate. Vreme de 2 saptamani trebuie evitat efortul fizic: activitatea sexuala, ridicarea de greutati mai mari de 5 kg si activitati ce implica sa pozitia aplecat. Este importanta evitarea mediilor cu praf, vreme de 1 luna.

Articol preluat de pe axaoptic.ro

Alte articole