Am glaucom – ce opțiuni am pe lângă picături?

Glaucomul este un grup de afectiuni oculare, asociat deseori cu o crestere a presiunii lichidului din interiorul ochiului. El este o problema majora de sanatate publica in toata lumea. Glaucomul afecteaza mai mult de 13% din populaţia peste 60 de ani.

La nivel individual, glaucomul reprezinta o forma particulara de orbire, care, spre deosebire de cataracta e ireversibila si se caracterizeaza prin distrugerea completa si progresiva a nervului optic. Câmpul vizual se restrânge treptat pâna apare orbirea.

Desi patogeneza nu e inca inteleasa pe deplin, manevrele terapeutice de reducere a tensiunii intraoculare par sa incetineasca progresia bolii la majoritatea pacientilor. Diagnosticul precoce ofera calea cea mai buna sansa de a maximiza numarul anilor de vedere pentru pacientii care au glaucom. Orice pierdere de vedere care se datoreaza acestuia si care s-a produs înainte de diagnosticare, este irecuperabila. De aceea diagnosticarea precoce si tratamentul sub supravegherea unui oftalmolog reprezinta elementele cele mai importante în prevenirea si stoparea evolutiei lui. Orice persoana trecuta de 40 de ani ar trebui sa mearga în mod regulat la oftalmolog, chiar daca nu are aparent probleme de vedere. Glaucomul nu doare, el orbeste!

Care sunt principalele tipuri de glaucom?

Glaucomul poate fi de mai multe tipuri: glaucom congenital, glaucom primitiv cu unghi inchis, cu tensiuni normale, glaucom cu unghi ingust, glaucom pigmentar, glaucom pseudo-exfoliativ, glaucom neovascular, glaucom steroid-indus, glaucom posttraumatic, glaucom in tensiune venoasa episclerala crescuta, glaucom asociat cu anomalii ale corneei si irisului, tumori, boli retiniene.

Cea mai comuna forma de glaucom, glaucomul primitiv cu unghi deschis, se dezvolta lent si, de obicei, fara nici un simptom. Multi oameni nu devin constienti de faptul ca au aceasta boala pana ce apare pierderea semnificativa a vederii. Aceasta afecteaza initial vederea periferica, dar poate avansa la pierderea vederii centrale. Daca este lasat netratat, glaucomul poate duce la pierderea semnificativa a vederii la ambii ochi, si chiar la orbire.

Un tip mai putin comun de glaucom, glaucomul acut cu unghi inchis, apare de obicei brusc datorita cresterii rapide a presiunii intraoculare. Simptomele sale includ dureri oculare severe, greată, inrosirea ochilor, vederea de inele colorate in jurul surselor de lumina, vedere încetosata. Această conditie este o urgentă oculara, si asistenta medicala trebuie solicitata imediat, pierderea severa a vederii putand aparea rapid.

Glaucomul cronic cu unghi inchis se manifesta gradual, fara durere, si este mai frecvent la asiatici.
Care sunt cauzele de glaucom?

Boala este de obicei asociata cu o crestere a presiunii lichidului din interiorul ochiului (umoarea apoasa), insa alte teorii includ lipsa alimentarii adecvate cu sange a nervului optic. Umoarea apoasa este eliminata printr-un sistem de scurgere situat in unghiul irido-cornean. Cand acest sistem de scurgere este blocat sau nu dreneaza suficient lichid, presiunea intraoculara creste.
Factorii de risc includ:

• varsta – oamenii peste 40 de ani au un risc crescut pentru boala

• rasa – afro-americanii sunt mult mai susceptibili decat caucazienii

• istoricul familial de glaucom

• conditii medicale, precum diabetul, hipertensiunea arteriala, bolile de inima etc

• traumatisme oculare

• alti factori de risc legati de ochi – anatomia ochiului, grosimea corneei şi aspectul nervului optic indica un risc pentru dezvoltarea de glaucom. Boli precum dezlipirea de retină, tumori oculare, inflamatii oculare pot induce, de asemenea, glaucom

• folosirea corticosteroizilor

Cum este diagnosticat glaucomul?

Glaucomul este diagnosticat printr-o examinare amanuntita a ochiului. Pentru a stabili diagnosticul de glaucom, trebuie sa fie prezente mai multe elemente. Pentru ca glaucomul este o boala progresiva, ceea ce inseamna ca se agraveaza in timp, o modificare in aspectul nervului optic, o pierdere a tesutului nervos, si o pierdere a campului vizual confirma diagnosticul. Unii nervi optici au un aspect suspect, asemanator aspectului din glaucom, dar pacientii nu au alti factori de risc sau semne de glaucom. Acesti pacienti trebuie să fie urmăriti îndeaproape cu examene oftalmologice de rutina pentru a fi monitorizati.

Testarea include:

• istoricul pacientului

• masurarea acuitatii vizuale

• masurarea presiunii intraoculare

• masurarea grosimii corneei

• testarea câmpului vizual: Câmpul vizual este reprezentat de totalitatea punctelor din spațiu pe care le poate percepe un ochi imobil. 

• examinarea fundului de ochi

• examinarea unghiului camerular; OCT (tomografia in coerenta optica) de nerv optic

Cum este tratat glaucomul?

Glaucomul este o afecțiune oculară serioasă care poate afecta nervul optic și duce la pierderea vederii. Tratamentul pentru glaucom are ca scop reducerea presiunii intraoculare pentru a încetini progresia bolii și a preveni deteriorarea nervului optic. În afara de picăturile oftalmice, există și alte opțiuni de tratament pentru glaucom, în funcție de gravitatea cazului și de răspunsul la terapie. Iată câteva dintre opțiunile disponibile:

 1. Medicamente orale: În unele cazuri, medicamentele pentru reducerea presiunii intraoculare pot fi administrate sub formă de comprimate sau capsule.
 2. Proceduri laser: Diverse proceduri laser pot fi utilizate pentru a trata glaucomul. Iată câteva dintre ele:
  • Trabeculoplastia cu laser: Este o procedură care îmbunătățește drenajul umorii apoase.
  • Iridotomia cu laser: Se realizează pentru glaucomul cu unghi închis și implică crearea unei găuri în iris pentru a permite drenarea lichidului.
 3. Intervenție chirurgicală: Pentru cazurile mai grave sau atunci când alte tratamente nu sunt eficiente, chirurgia poate fi o opțiune. Există mai multe proceduri chirurgicale pentru glaucom, inclusiv:
  • Trabeculectomie: Se creează o nouă cale pentru drenarea lichidului intraocular.
  • Dispozitive de drenaj: Sunt implantate pentru a facilita drenarea lichidului și reducerea presiunii intraoculare.
  • Ciclodestructive: Chirurgia pentru distrugerea selectivă a porțiunilor de țesut pentru a reduce producția de umor apos.

Este important să discutați cu oftalmologul dvs. pentru a determina ce opțiuni de tratament sunt cele mai potrivite pentru cazul dumneavoastră. Tratamentul poate varia în funcție de stadiul și tipul de glaucom pe care îl aveți, precum și de răspunsul individual la diverse metode de tratament. Un diagnostic și un plan de tratament personalizate sunt esențiale în gestionarea glaucomului.

Tratamentul glaucomului are ca scop reducerea presiunii intraoculare si ameliorarea circulatiei arteriale a nervului optic.

Tratamentul variaza in functie de tipul acestuia. De exemplu, in glaucomul congenital oportuna este interventia chirurgicala , in glaucomul primitiv cu unghi ingust se practica terapia laser, iar in glaucomul primitiv cu unghi deschis, o tensiune intraoculara tinta se atinge prin tratament medicamentos, iar cand acesta nu mai da rezultate, se apeleaza la interventia chirurgicala.

Prima linie de tratament pentru glaucomul primitiv cu unghi deschis o reprezinta administrarea de picaturi oculare pe baza de prescriptie medicala care trebuie sa fie luate in mod regulat. In unele cazuri, medicamente sistemice, tratamentul cu laser, sau interventii chirurgicale pot fi necesare. Desi nu exista nici o cura care sa vindece glaucomul, diagnosticul precoce şi continuarea tratamentului pot pastra vederea.
Glaucomul acut cu unghi ingust este o urgenta medicala. Mai multe medicamente pot fi utilizate pentru a reduce presiunea intraoculara cat mai repede posibil. O procedura cu laser, numita iridotomie periferica, de asemenea, poate fi efectuata.
Pacientii cu glaucom necesita continuarea tratamentului pentru tot restul vietii lor. Deoarece boala poate progresa silentios, respectarea medicatiei si controalele periodice sunt esentiale, pentru ca tratamentul sa poata fi ajustat daca este cazul.
Prin pastrarea presiunii oculare sub control, deteriorarea nervului optic şi pierderea campului vizual pot incetini sau se pot opri. Trebuie atinsa o presiune tinta, ce difera pentru fiecare persoana, in functie de gradul de deteriorare si de alti factori. Presiunea tinta se poate schimba pe parcursul vietii.

Operatia de glaucom nu “reda” din pacate vederea, face doar ca ea sa nu se deterioreze mai mult.

Pe langa tratamentul adecvat fiecarei forme de glaucom, foarte importanta este urmarirea atenta a pacientilor: tonometria lunara (masurarea lunara a tensiunii intraoculare), camp vizual la 4-6 luni, tomografie computerizata de nerv optic anual, examinarea fundului de ochi la cateva luni.

Trabeculectomia este o procedura chirurgicala care diminueaza presiune intraoculara prin crearea unei mici ferestre pe trabecul (un tesut translucid care filtreaza umoarea apoasa cand aceasta se scurge in afara ochiului). Umoarea apoasă iese uşor prin aceasta fereastră şi se adună sub conjunctivă, formând o mică denivelare, denumită bula de filtratie. Interventia se realizeaza de obicei in partea superioara a ochiului şi este portejata de pleoapa superioara.

Dupa operaţia de glaucom pacientul nu va vedea obligatoriu mai bine decât înainte de interventie; scopul acesteia nu este de a îmbunătăţi vederea ci de a stopa evolutia bolii prin reducerea presiunii intraoculare la un nivel care să nu ducă la scăderea ireversibilă a vederii. După interventia chirurgicala, presiunea scade la 30-50% faţă de nivelul iniţial.

O noutate pe plan mondial este implantarea unui mic dispozitiv care are rolul de a drena umoarea apoasa, reducand astfel presiunea intraoculara (PIO), numit Sunt Ex-Press. Aceasta operatie e mult mai putin traumatizanta decat trabeculectomia clasica, cu reactii inflamatorii minime postoperatorii si cu vindecare mult mai rapida, cu o rata de success de circa 94%. Un alt avantaj il are faptul ca reduce mult nevoia medicatiei antiglaucomatoase si vizitele postoperatorii la medic. Clinica Oftalmestet este una dintre putinele clinici din tara care realizeaza cu succes acest tip de operatie.

Aceasta interventie poate fi combinata si cu operatia de cataracta.
Depistarea precoce, tratamentul prompt si monitorizarea regulata pot ajuta la controlul glaucomului si reduc, prin urmare, sansele de pierdere progresiva a vederii.

Articol preluat de pe axaoptic.ro

Alte articole